Ранните отзиви за филма "Гравитация" на Алфонсо Куарон бяха повече от възторжени. След северноамериканската премиера на лентата възхвалите не секват, а експертите предричат сериозен оскаров успех.

В сайта Rotten Tomatoes, който анализира отзивите за филмови продукции и присъжда резултат въз основа на реакциите на критиката, лентата се увенча със 100-процентов позитивен сбор.

След северноамериканската премиера на "Гравитация", водещите заглавия в САЩ отново възхваляват завладяващия космически трилър на Куарон.

Филмовите наблюдатели не пестят възторжените си отзиви за лентата с участието на Джордж Клуни и Сандра Бълок в ролите на изгубени в космоса астронавти. И тъй като фокусът на филма е основно върху героинята на Бълок, експертите не пропускат да отбележат, че актрисата има всички шансове за повторен успех на "Оскар"-ите. Сандра Бълок спечели приза за най-добра актриса на Академията за кинематографично изкуство и наука през 2009 г.

"Филмът "Гравитация" пленява и същевременно изстрелва Бълок към втора номинация за "Оскар". Очаквайте лентата да бъде един от главните играчи във всички топ категории на най-престижните киноотличия", пише "Ентъртейнмънт уикли".

"Очаква се "Гравитация" да упражни притегляне върху имащите право на глас при определяне на наградите "Оскар", допълва "Лос Анджелис таймс".

Освен възторжените отзиви за изпълнението на Сандра Бълок, критиците не пестят похвалите и за специалните ефекти, които дават безпрецедентно усещане за самотата и безтегловността в космоса, както и за Алфонсо Куарон, чиито сценарий и режисура правят лентата още по-завладяваща.

"Филмът "Гравитация" ни показва облика на бъдещето на киното. Лентата вълнува на толкова много нива, а Алфонсо Куарон е филмов мечтател от най-висока класа", пише критикът от сп. "Тайм" Ричард Корлис.

51-годишният мексикански режисьор има три номинации за "Оскар" - като сценарист на "И твоята майка също" и за сценарий и монтаж на "Децата на хората". Ако в следващите шест месеца възторгът от "Гравитация" продължи, 2014 г. може да се окаже победната година за Алфонсо Куарон, в която трудът му заслужено ще бъде отличен с най-голямата награда в света на киното.