Световната премиера на дългоочаквания филм на Уес Андерсън "Гранд хотел Будапеща" ще открие 64-oто издание на кинофестивала в Берлин днес – 6 февруари, и ще се бори за голямата награда Златна мечка.

В рамките на 11-дневното събитие ще бъдат прожектирани над 400 филма от цял свят в различни раздели, след което жури, ръководено от американския продуцент Джеймс Шамъс ("Планината Броукбек"), ще връчи големите награди сред 20 претенденти.

12 филма се борят за наградата за късометражен филм на София Филм Фест>>>

"Гранд хотел Будапеща" е осмият филм на Андерсън и следва първата му драматична любовна история "В царството на пълнолунието", който беше представен на фестивала в Кан през 2012 г. и се превърна в хит сред критиката и в бокс-офиса.

Андерсън участва за трети път в конкурсната програма на Берлинале след "Морски живот със Стив Зису" и "Кланът Тененбаум". В новата лента на режисьора е събран звезден актьорски състав – Ралф Файнс, Ейдриън Броуди, Уилям Дефо, Бил Мъри, Харви Кайтел, Леа Сейду, Джеф Голдблум, Тилда Суинтън, Едуард Нортън, Матю Амалрик и Оуен Уилсън, които ще преминат по червения килим в Берлин.

Лауреати на най-големите световни кинофестивали влизат в програмата на София Филм Фест>>>

Отзиви от кинокритици, които вече са гледали "Гранд хотел Будапеща", дават основание да се смята, че това е една от най-силните ленти на Андерсън. Режисьорът е бил номиниран три пъти за Оскар.

Филмът разказва за кражбата на безценна картина от времето на Ренесанса и битката за огромно семейно наследство, оставено от графинята Мадам Ди, в ролята Тилда Суинтън, която е състарена с помощта на грим и е почти неузнаваема. Файнс, който получил главната роля след отказа на Джони Деп, се превъплъщава в образа на Густав, когото синът на Мадам Ди обвинява за убийството й. Мъри, участвал във всички игрални филми на Андерсън без първия, изпълнява ролята на член на таен орден, който се притичва на помощ на Густав.

Друг очакван филм, извън конкурсната програма, „Нимфоманката” на провокативния датски режисьор Ларс фон Триер.

"Съдилището" на Стефан Командарев открива 18-ия София Филм Фест>>>

В журито тази година, освен Шамъс, влизат още носителят на две награди Оскар Кристоф Валц, американската актриса Грета Геруиг и хонконгската звезда Тони Люнг. Миналата година Златната мечка беше присъдена на румънската драма "Позата на детето".