Миранда Ламбърт и Люк Брайън са големите победители на церемонията за наградите на Академията за кънтри музика, докато водещите по номинации Тейлър Суифт и Хънтър Хейс останаха с празни ръце.

23-годишната Суифт се размина с призовете и в петте категории, в които беше номинирана, в това число за изпълнителка на година, както и за топ отличието за шоумен на годината. Младата кънтри сензация бе победител в топ категорията през последните две години.

21-годишният дебютант Хънтър Хейс, които беше номиниран в шест категории, също се прибра у дома с празни ръце. Голямата награда на церемонията - за шоумен на годината, бе присъдена на 36-годишния Люк Брайън. Така той стана първият мъж след Кени Чесни през 2007 г., получил топ отличието, което се определя с гласуване от феновете. През следващите години най-престижният приз бе печелен по два пъти от Тейлър Суифт и Кари Ъндърууд.

"Не знам какво да кажа, момчета. Благодаря много на феновете, които направиха това за мен. Всичко, което съм искал, е да бъда кънтри певец, който се качва на концертния автобус, излиза на нови сцени и прави шоу всяка вечер", сподели развълнуваният Брайън.

Миранда Ламбърт спечели за четвърти пореден път наградата за изпълнителка на годината. Кънтри звездата бе предпочетена в тази категория пред Тейлър Суифт, Кари Ъндърууд, Кейси Мъсгрейв и Мартина Макбрайд.

Ламбърт получи още три отличия за хитовото парче "Over You", написано съвместно със съпруга й Блейк Шелтън - за сингъл на годината и две отличия за песен на годината. "Over You", посветена на покойния брат на Шелтън, миналата година бе отличена в категорията за най-добра песен на наградите на Асоциацията за кънтри музика.

Съпрузите Миранда Ламбърт и Блейк Шелтън благодариха един на друг, че се допълват и вдъхновяват като автори на песни. В категорията за изпълнител на годината отличието спечели Джейсън Олдийн. Ерик Чърч получи две награди на Академията за кънтри музика - за албум на годината за "Chief" и за вокално събитие на годината за сътрудничеството му с Джейсън Олдийн и Люк Брайън над парчето "The Only Way I Know".

Призът за вокално дуо на годината беше присъдено на съпружеската двойка "Томпсън скуеър", а за вокална група на годината - на "Литъл биг таун". Призът за нов изпълнител на годината беше връчен на дуото дебютанти "Флорида Джорджия лайн".

Церемонията за наградите на Академията за кънтри музика се състоя в "Гранд гардън арина" в Лас Вегас. Водещи на шоуто, предавано от телевизия Си Би Ес, бяха Люк Брайън и Блейк Шелтън.

Със свои изпълнения се представиха Ерик Чърч, Диркс Бентли, Кели Кларк, Кари Ъндърууд, Миранда Ламбърт, Тим Макгро, Кийт Ърбан, Брад Пейзли и Джон Майър. Дебютантът Хънтър Хейс пя съвместно с легендата на "Мотаун" Стиви Уондър, който отбеляза първата с