Днес излиза новият албум на шотландската група Franz Ferdinand, озаглавен "Right thougts, right words, right action", първият диск на бандата от 2009 година насам.

Преди десетина година съставът вдъхна нов полъх в британската поп музика с една единствена цел - "да сътвори песни, които да накарат момичетата да танцуват".

Винаги много елегантни, добре образовани и преминали през школи за изкуства, четиримата симпатични музиканти бързо очароваха както младата дамска публика, така и музикалната критика. Техните песни се оказаха много добре прицелени и се превърнаха в световни хитове - "Take me out", "Do you want to", "This Fire".

Но третият им албум "Tonight: Franz Ferdinanf", който се появи през 2009 година, се оказа разочароващ. Въпреки че музиката на групата беше доста добре овладяна и поднесена, тя беше изгубила голяма част от своята свежест и енергия. В самия състав възникнаха дрязги, които едва не доведоха до неговото разпадане. Записан в напрегната обстановка, албумът беше последван от изтощително 2-годишно турне, което беше призвано да превземе трудния американски пазар.

С най-новата си творба "Right thougts, right words, right action" Franz Ferdinand твърдят, че отново са открили своя хъс. Албумът е доста сбит като обем и трае само 35 минути. Но в него музикантите отново предлагат пристрастяващи ухото мелодични парчета. "Right action", "Evil Eyes","Bullet" , а също "Brief Encounters" с лекота ще се превърнат в хитове, и ще се наредят в богатата колекция на групата.

В новия диск откриваме хармонии от Калифорния, деликатни мелодии и пасажи, вдъхновени от "Куин" - всичко това ни връща към свежестта от началните стъпки на Franz Ferdinand.