Най-голямата интернет търсачка Google почете 200-годишнината от рождението на Чарлз Дикенс. Английски писател-романист, определян като най-значимия прозаик на Викторианската епоха. Още докато е жив, той постига по-голяма популярност и слава от всеки друг английски писател, оставайки известен и до днес като автор на някои от емблематичните романи и герои на английската литература.

Много от романите на Дикенс първоначално са публикувани в ежемесечно издавани отделни части, формат, станал популярен по това време, донякъде благодарение на изданията на самия Дикенс. За разлика от други автори, които завършват книгите преди началото на публикуването им като поредица, той често пише отделните епизоди непосредствено преди издаването им.

Този начин на публикуване придава на романите му характерен ритъм, предназначен да задържи вниманието на читателите и те да очакват следващото издание от поредицата. Романите и разказите на Дикенс са толкова популярни, че от създаването си до днес те никога не са излизали от печат.

Чарлз Дикенс и неговото творчество са високо оценявани за техния реализъм, комичност, майсторство на прозата, характерни персонажи и социална ангажираност от писатели като Лев Толстой, Джордж Гисинг и Гилбърт Кийт Честъртън. В същото време други автори, като Хенри Джеймс и Вирджиния Улф, ги критикуват за тяхната сантименталност и неправдоподобност.

Британският Кралски монетен двор пусна по повод 200-годишнината от рождението на Чарлз Дикенс монета от две лири с портрета на прочутия писател, съобщи БТА. Ликът на Дикенс е в профил и е съставен от заглавията на известни произведения на писателя, сред които "Оливър Туист", "Големите надежди", "Дейвид Копърфийлд", "Коледна песен". Образът на Чарлз Дикенс върху монетата е вдъхновен от прочутия му бюст, съхраняван в музея на писателя в Лондон.

По периферията на монетата се чете фразата "Нещо ще се случи" на Уилкинс Микобър – герой от смятания за любим на автора му роман"Дейвид Копърфийлд". "Исках дизайнът на монетата да напомня както за огромния принос на Чарлз Дикенс към английската литература, така и за прочутия му портрет", казва създателят й Матю Дент.

Ето и няколко от паметните мисли на Чарлз Дикенс

"Аз нямам чувство за хумор."

"Ако нямаше глупави хора, нямаше да има добри юристи."

"Благотворителността започва от дома, а справедливостта от съседната врата."

"Животът ни се дава при изричното условие, че ще го браним до последната минута."

"Който някога е бил джентълмен, винаги ще бъде джентълмен."

"На този свят има полза от всеки, който облекчава товара на другите."

"Никога не казвай "никога"."

"Около горяща свещ винаги се въртят мушици и буболечки, но нима за това е виновна свещта?"

"Първото правило на бизнеса е да постъпваш с другия така, както той би искал да постъпи с тебе."

"Той правеше всяко нещо така, сякаш не съществуваше нищо друго."