Британският художник Деймиън Хърст обяви, че прекратява сътрудничеството си с галериите на Лари Гагосян, където излагашепроизведенията си в продължение на 17 години, съобщи в. "Ню Йорк таймс". Причините не са известни.

За прекратяването на отношенията бе съобщено официално от компанията на Хърст Science Ltd, която едновременно с това информира, че художникът и галеристът са се разделили като приятели.

От Gagosian Gallery потвърдиха информацията, отбелязвайки, че за тях е било чест толкова години да работят с художника. Съвместната дейност на Хърст и Гагосян приключи с мащабна изложба, която бе организирана едновременно във всичките 11 галерии на Лари Гагосян. В нейните рамки бяха показани около 300 произведения на видния британски творец.

Известно е, че Хърст ще продължи сътрудничеството с лондонската галерия White Cube ("Белият куб"). Все още не е ясно дали Хърст ще търси нова галерия в Ню Йорк, където има много видни колекционери.

Деймиън Хърст е смятан за един от най-богатите съвременни художници. Състоянието му се оценява на 346 милиона долара. По изчисления на "Форбс" доходите на Гагосян през 2012 г. са възлезли на 925 милиона долара.

Към този момент Гагосян притежава 12 галерии, последната от които бе открита през октомври на летище Бурже в Париж.