Във Великобритания издадоха книга с азбуката, илюстрациите за която са дело на световноизвестния британски художник Деймиън Хърст, съобщи Лента.ру, като се позова на информацията на издателство Other Criteria, което пуска произведението на пазара.

Книгата, озаглавена "ABC book - Damien Hirst", се появи по магазините вечерта на 1 октомври. Тя представлява сборник с 26 знакови творби или части от произведения на Хърст и придружаващи думи, измислени от художника. Те не съвпадат с имената на произведенията - за всяка илюстрация авторът е избрал характерна дума.

Произведението "Физическата невъзможност на смъртта в съзнанието на живия" (акула във формалдехид) илюстрира буквата "J" и е подписано с думата "Jaws" ("челюсти"). Творбата "Заради любовта към Бог" (череп, инкрустиран с диаманти) илюстрира буквата "D" и е съчетана с думата "Diamonds" ("диаманти").

Освен това всяка буква в азбуката е изпълнена с различен шрифт. Названията на шрифтовете са подбрани по азбучен ред. "A" е набрана с шрифта "Albertus", "B" - с "Baskerville" и т.н. Хърст споделя пред в. "Гардиън", че отдавна се интересува от типография и е искал да го покаже в книга.

Самият художник твърди, че книгата е предназначена за деца. Не се уточнява обаче от каква възраст малчуганите могат да четат азбуката на Хърст. В анотацията на издателството се подчертава, че книгата е подходяща за деца не само заради съдържанието си, но и заради начина, по който е направена. При отпечатването на азбуката са използвани екологично чисти мастила от соя.

Деймиън Хърст е един от най-влиятелните съвременни художници. Творбите му се продават за астрономични суми. Освен самостоятелни художествени произведения той оформя редовно кориците на албумите на музиканти, сътрудничи на модни марки.