Новото произведение на писателя Борис Акунин "Аристономия" ще излезе през май веднага след празниците, съобщи издателство "Захаров", което е подготвило книгата за печат.

В издателството са разкрили, че новият роман ще бъде пуснат по магазините с двойна фамилия – "Акунин-Чхартишвили". Писателят описва в блога си книгата като "сериозен" роман, първият в неговия живот. В издателството отбелязват, че в романа има философски отклонения.

Акунин разказва още, че е писал "Аристономия" на части преди няколко години и едва през март е завършил произведението. Писателят признава, че за това са го подтикнали политическите събития в Русия в края на 2011 г. – началото на 2012 г. Известно е, че Борис Акунин сега пише нов роман, в който главен герой ще е Ераст Фандорин. Дори било измислено заглавието на книгата – "Черният град".

През януари 2012 г. Акунин призна, че е писал под псевдонимите "Анна Борисова" и "Анатолий Брусникин". Борис Акунин впрочем е литературният псевдоним на писателя, преводач и литературовед Григорий Шалвович Чхартишвили.

Акунин е превеждан много на български език. Сред произведенията му са "Азазел", "Турски гамбит", "Целият свят е театър" и други от поредицата "Приключенията на Ераст Фандорин", по няколко книги от поредиците "Приключенията на сестра Пелагия" и "Приключенията на магистъра".