Американското сп. "Пъблишърс уикли" обяви британската писателка Е Л Джеймс за човек на годината в областта на книгоиздаването. Авторката на "Петдесет нюанса сиво" стана първият литератор, удостоен с това звание, което преди е присъждано на бизнесмени.

Отбелязвайки невероятния успех на порно трилогията на Е Л Джеймс "Петдесет нюанса", от "Пъблишърс уикли" заявяват, че влиянието на писателката върху индустрията е позволило тя да бъде поставена редом с предишни лауреати като основателя на Amazon Джеф Безос.

Редакцията на списанието отбелязва, че успехът на Е Л Джеймс е увеличил общите продажби на книжни издания в магазините и е "превърнал еротичната проза в гореща стока".

"Гардиън" отбелязва, че в САЩ са се отнесли отрицателно към новината. "Това е крахът на цивилизацията" – пише "Ню Йорк дейли нюз".

Трилогията на Е Л Джеймс "Петдесет нюанса" излезе през 2011 г. Досега от първата книга "Петдесет нюанса сиво" са продадени над 40 милиона екземпляра, а общият тираж на трилогията достигна 60 милиона.