Андрей Дмитриев стана 21-ият лауреат на литературната награда "Руски Букър" за романа "Селянинът и тийнейджърът".

"Тази година нямаше очевиден победител, но се случи, че избрахме лауреата единодушно" - каза литературният критик Самуил Леви, председател на журито. Според него "Всички книги финалисти разказват за това колко самотен и беззащитен е човек в нашия свят, печален и опасен".

Сред финалистите бяха също Марина Ахмедова, Евгений Попов, Олга Славникова, Мария Степнова, Александър Терехов. "Писах тази книга четири години - това е много рискована работа" - каза Дмитриев.

В нея той е описал тенденцията на противостояние на големия град и истинското руско село. Лауреатът на наградата ще получи парична премия от 1,5 милиона рубли, а финалистите по 150 000 рубли.

Наградата "Руски Букър" е учредена на 9 октомври 1991 г. по инициатива на Майкъл Кейн, ръководещ компанията "Букър" и създадената от нея през 1969 г. за Великобритания награда "Букър" (от 2002 г. – "Ман Букър"). Тя е първата недържавна награда в Русия след 1917 г. , която се присъжда всяка година от 1992 г. за най-добър роман, написан на руски език.