20 филма са включени в конкурсната програма на 70-ия международен кинофестивал във Венеция от 28 август до 7 септември, оповестиха организаторите, цитирани от Асошиейтед прес и Франс прес.

"Киното разкрива кризите, с които се сблъскваме - икономическа, социална, семейна, заяви директорът на феста Алберто Барбера. То е като огледало на действителността, която често е трагична - сексуално насилие, разпадане на семейни връзки, криза на ценностите. Режисьорите не дават никакъв знак за оптимизъм и не показват изход."

Сред филмите, които тази година ще участват в надпреварата за наградата "Златният лъв", са "Филомена" на британеца Стивън Фриърс, "Нулева теорема" на неговия сънародник Тери Гилиъм с участието на Кристоф Валц и Мат Деймън, копродукцията на Великобритания и САЩ "Под кожата" на Джонатан Глейзър със Скарлет Йохансон, американските филми "Джо" на Дейвид Гордън с Никълъс Кейдж и "Божие дете" на Джеймс Франко, алжирско-френската копродукция "Терасите" на Мерзак Алуаш, френският филм "Ревност" на Филип Гарел, копродукцията на Италия, Швейцария и Франция "Улица Кастелана Бандиера" на Ема Данте.

Извън конкурсната програма ще бъде представен филм, заснет от Анджей Вайда за 30-годишнината на профсъюза "Солидарност", както и лентата на Еторе Скола "Колко е странно да се казваш Федерико" за режисьора Федерико Фелини.

По повод 70-ото издание на фестивала 70 режисьори от целия свят ще заснемат късометражни филми, посветени на филмовото производство. Те ще бъдат показани във Венеция, макар все още да не е решено под каква форма ще стане това.

Режисьорът ветеран Уилям Фридкин, заснел филма "Екзорсистът", ще получи почетен "Златен лъв" за цялостната си кариера.

Кинофестивалът ще бъде открит с прожекция на филма "Гравитация" на мексиканския режисьор Алфонсо Куарон с участиетона Джордж Клуни и Сандра Бълок.

Журито ще се председателства от 73-годишния италиански режисьор Бернардо Бертолучи. В журито ще участват също британската режисьорка и писателка Андреа Арнолд, френската актриса Виржини Ледоайен, френско-швейцарският оператор Ренато Берта, германската актриса Мартина Гедек.