Над двадесет са новите музиканти, които след проведеното прослушване в края на миналата година, ще свирят в Classic FM М-Тел оркестър през новия сезон. Единадесет от тях са в състава на предстоящия концерт на 22 февруари в зала "България“ с цигуларя и диригент Шломо Минц. Най-младата и изключително талантлива оркестрантка е на 15 години. Тя е ученичка от Националното музикално училище "Л. Пипков“ в София и свири на виолончело.

"За нас е гордост да представяме млади и талантливи музиканти, като част от оркестъра. Те имат възможност да работят с най-добрите оркестранти, солисти и диригенти в България, да трупат безценен опит и да застанат на една сцена със световни величия от ранга на Шломо Минц, Найджъл Кенеди, Пинкас Цукерман, Ричард Клайдерман и много други“, споделя Васил Димитров, изпълнителен директор на "Кантус Фирмус“, която представлява Classic FM М-Тел оркестър.

В интервю пред Classic FM радио Шломо Минц споделя: "Смятам, че оркестърът се справя чудесно и показва стабилно развитие в областта на музиката. Няма причина този оркестър да не се превърне в един от най-важните в този регион. Много е важно да има добър музикален ръководител, който да се ползва с доверието на музикантите и да продължи развитието на оркестъра“.

В програмата на предстоящия концерт, музикантите от Classic FM М-Тел оркестър са поставени пред предизвикателството да изпълнят една от най-значимите и трудни американски симфонии – Трета симфония от Аарон Копланд под диригентството на Шломо Минц. Самият той признава, че за първи път е свирил този концерт едва на 9-годишна възраст и че според него, това е едно изключително произведение, което е създадено в перфектна хармония и в което няма нито една излишна нота. Маестро Минц споделя, че следващата година ще се навършат 50 години, откакто е започнал да изпълнява това произведение на сцена.
 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!