Климатичните промени в страните производителки оскъпиха кафето с 56 на сто.

Цената скочи заради рекордната суша в най-големия световен производител - Бразилия, както и в цяла Южна Америка и Азия.

„Цените са били на 100 цента за паунд през октомври и януари 2014 г. В рамките на една година – 2014 г., имаме покачване до 220 цента за паунд. Това е, числата са лесни за смятане, около 120 процента покачване”, казва Пламен Иванов, мениджър „Закупуване на сурово кафе”.

„Очаквам да се нормализират цените чак реколта 2016 година. Тоест, дотогава, дори да няма стръмно покачване, очакваме цените на суровото кафе да останат относително високи”, добави той.

Високият курс на щатския долар също е фактор при оскъпяването на кафето. Цената му в магазините и в България плавно върви нагоре, но от следващия месец това ще е осезаемо. Около 10-15%, прогнозира Пламен Иванов.

Производителите и търговците не очакват поскъпването да върне модата на кафето „втора цедка” от края на 90-те години. Тогава срещу половин цена, някои заведения предлагаха блудкава напитка от вече сварено веднъж кафе.

„Следващата бразилска реколта излиза юли месец тази година. Тя също очакваме да бъде проблемна, затова не виждаме цените да спадат през 2015 г.”, обясни експертът.

Според специалистите обаче няма смисъл да се презапасявате с кафе, защото неправилното съхранение дълго време влошава вкусовите му качества.

Няма официална национална статистика какво е потреблението на кафе в България. Но според най-големия производител на кафе в страната средно годишно на всеки българин се падат по около 2,5-3 кг кафе.