Лука Шулич говори с кратки, стегнати и точни изречения. Но в настроението на думите му има особена екзотика, мелодичност и ритъм, способен да зариби събеседника – с бавна, но сигурна скорост. Той е музикант, лауреат на множество конкурси, баща на две момчета и едно момиченце, общественик, футболен фен, но най-вече – едно от двете лица на 2Cellos.

В края на 2014 г. дуото свири за първи път у нас – в зала 1 на НДК, а година по-късно събра 4-хилядна публика на Античния театър в Пловдив. Третият концерт на 2Cellos в България може да бъде наречен уникален по няколко причини. И най-съществената от тях е свързана с невероятната химия между артистите и 5-те хиляди човека в залата. На 5 декември 2017 г. в „Арена Армеец“ Степан и Лука пощуряха заедно с публиката, и в продължение на два часа се получи изригване – както на сцената, така и около нея.

Точно това спонтанно и сърцато изригване е в основата на успеха на 2Cellos. И предстоящите концерти на Лука Шулич с българския пианист Евгени Генчев носят надеждата за нещо не по-малко вълнуващо. Заради силната професионална връзка между двамата, заради общата балканската нишка и умението да избухваш на сцената, оставяйки джентълмен.

Лука Шулич – по-несигурен ли се чувства на сцената, когато до него не е Степан Хаусер, с каква музика растат децата му и как спечели сърцето на съпругата си Тамара. Има ли думи, споделени му от Елтън Джон, които никога няма да забрави. Защо никога няма да бъзе разгадана магията на парижката зала „Олимпия“. Коя е най-любовната мелодия, която е свирил, и как си представя общ концерт с AC/DC.

Свирите с българския пианист Евгени Генчев? С какво Ви спечели той като музикант?

- С Евгени се срещнахме преди почти 11 години. Тогава учихме в музикалната академия, в Лондон. Веднага се сближихме като музиканти, които имат общи интереси. Може би, защото и двамата сме от Балканите и усещаме музиката с една и съща страст, енергия, емоция, наситеност.

А като човек?

- Евгени е прекрасен човек и освен това живее на Балканите. Свързани сме не само музикално, но и в чисто човешки аспект – ние имаме подобно чувство за хумор – шегуваме се по един и същи начин и се смеем на едни и същи неща. Имаме подобни гледни точки за много неща от живота. Ние сме балканци и балкански музиканти, и трябва да сме заедно!

Как избирате местата, на които свирите с Евгени?

- Знаете, че в момента е доста сложно да намериш каквото и да е място за представяне на изкуство. Ние направихме доста летни концерти, което беше по-лесно – заради ограниченията. И затова така се получи – да свирим по-често навън, под открито небе.

Снимка: БГ Саунд Стейдж

Аз самият много обичам да свиря на закрито – в красиви концертни зали и театри. Но с този проект, който е много разнообразен като репертоар, можем да свирим навсякъде – и вътре, и навън, и в големи зали, и в по-камерни пространства.

Какво е усещането да свириш с партньор, различен от Степан Хаусер? Сигурността на сцената по-малка ли е?

- Обичам, когато на сцената има две чела – което е революция, не само за инструмента, но и за музиката като цяло. Но обичам да свиря и с акомпанимента на пиано. Чело и пиано е прекрасна комбинация, защото така сякаш получаваш всичко, което искаш, и покриваш целия спектър от звуци.

Когато събереш пиано и чело, можеш да сътвориш магия и да представиш всички жанрове в музиката.

Поп и рок, филмова музика и класика ще звучи на концертите в България? Това ли е вкусът Ви към музиката извън сцената?

- Точно това е музиката, която обичам да слушам извън стената и в свободното си време. Много обичам филмовата музика и класическата музика, с която съм израснал.

Голям почитател съм и на всички легенди и големи музиканти в попа и рока. Но аз дори не искам да разделям музиката по жанрове. За мен тя е просто хубава или лоша. Обичам хубавата музика - да я слушам и да я свиря.

С каква музика растат децата Ви?

- (Смее се – бел. а.) В момента слушат предимно детски песнички. Надявам се, с времето да ги запаля и по музиката, която аз харесвам. Макар че новите поколения харесват съвсем различни неща, които ние смятаме за смахнати или странни. Но аз ще се постарая да запазя сърцето си младо и да бъда отворен за всичко ново в музиката.

Харесвате ли етно музика и фолк? Познавате ли българския фолклор?

- Харесвам цялата балканска етно музика, нейната мелодика и ритъм. Не познавам много български народни песни, за разлика от Евгени. С него сме решили да подготвим нещо специално за концертите в България. Затова очаквам с нетърпение избора му.

Бихте ли интерпретирал народна песен с чело?

- Разбира се. С чело може да се направи абсолютно всичко. Този инструмент е най-близо до човешкия глас. Всяко произведение с хубава мелодия, емоция и драматизъм може да се претвори с челото, и то по най-добрия начин.

Има ли думи, споделени Ви от Елтън Джон, които никога няма да забравите?

- (Замисля се – бел. а.) Няма нещо толкова специално като думи, което все още да помня. Аз просто бях потресен и впечатлен от това колко здраво работи той, дори на тези години. Той дава 120 процента от себе си за всеки един концерт. И това е наистина вдъхновяващо, и ме кара да искам да бъда като него, и да имам тази отговорност към публиката.

Свирили сте в емблематични зали, сред които и „Олимпия“ в Париж? Наистина ли там атмосферата е необикновена и невероятна?

- Да, наистина, някои места са много специални. Зала „Олимпия“ в Париж е едно такова място – със своята невероятна история и всички големи музиканти, които са били на нейната сцена. И това се усеща във въздуха, и когато си на сцената. Чувстваш, че има нещо по-различно от обичайната атмосфера на един концерт. Поне такова е моето субективно впечатление. Но това е мистерия, която може би никога няма да бъде разгадана...

Казвате, че у Вас живеят две личности - джентълмена и лудия тип. Кой от тях спечели сърцето на Тамара?

- Мисля, че целият пакет се оказа успешен (Смее се – бел. а.)

Снимка: БГ Саунд Стейдж

Мисля, че един мъж е по-интересен на жените, когато е джентълмен. Но той трябва да има и този луд огън в себе си, който може да избухне по всяко време и, в същото време, създава хаос и липса на контрол. Мисля, че това привлече Тамара и ни донесе три деца. (Смее се – бел. а.)

Коя е най-любовната мелодия, която сте свирил?

- (Замисля се – бел. а.) Свирили сме много любовни мелодии – Shallow, You raise me up и още много красиви песни, които с челото звучат още по-романтично и още по-красиво.

Как си представяте общ концерт с AC/DC?

- Това е една от моите най-големи и съкровени мечти. Мисля, че би се получил един луд концерт. Ние обожаваме тези музиканти, те са нашето вдъхновение да свирим рок с чело.

AC/DC е олицетворение на възможно най-чистия, стопроцентов рокендрол. Те запазиха себе си и стила си след 50-годишна кариера и все още звучат така силно, както и в началото. Тяхната музика е вечна.

Снимка: БГ Саунд Стейдж

Лука Шулич и Евгени Генчев ще гостуват на 6 септември във Варна и на 7 септември – в Пловдив.