Обикновено археологията става обект на масов интерес – включително и във „Фейсбук” само при открития, които преобръщат представите ни за историята – наистина или… не съвсем.

Преди години ви показахме надписи, които археолози откриха при крепостта до с. Богомолско. Водейки се по тях, учените са на мнение, че тя първоначално е била използвана от готи.

Според археолога Ангел Конаклиев от регионалния исторически музей в Търговище една от рисунките (вижте горе) изобразява жрец с нимб, който държи в ръцете си горяща купа. По думите му тези изображения показват прехода от езическия период към ранното християнство – тъй като сред тях имало езически рисунки, но и рисунки на храмове с кръстове.

Снимка: bTV

Какво обаче, ако те не са направени преди 1700 години, а преди 20-ина години?

Именно това казват, че е истината Калин Йорданов и музикантът от „Исихия” и „Кайно ясно солнце” Веселин Митев.

Калин Йорданов
Снимка: Фейсбук, Калин Йорданов

„Ето така, приятели, се прави история и археология в България. Ето така се раждат митовете и легендите. Преди двайсетина години тези петроглифи ги изсече в скалите край с. Богомолско собственоръчно моят приятел и колега Veselin Mitev от „Исихия” и „Кайно ясно солнце”. И аз лично си спомням времето, когато той го направи,” написа Калин Йорданов във „Фейсбук”.

Вижте още от неговия статус:

В музея в Търговище се съхранява само една от общо 10 рисунки, но археолозите признават, че не са я изследвали в детайли.

„Петрографски изследвания на рисунката не са правени. Издялването на това изображение трудно може да се докаже, все едно сега да нарисувам нещо с молив и да кажем, че е от ерата на откриването на молива”, коментира Конаклиев, който призовава музиканта Митев да докаже, че той е рисувал върху камъка.

„Не виждам с какво може това да го накърни репутацията на музея”, добавя той.

Директорът на музея в Търговище пък засега не възнамерява да изпрати рисунката в София за по-точна датировка.

Вижте още във видеото: