Младата британска актриса Ема Уотсън стана посланик на добра воля на ООН. Това съобщи самата тя в Туитър, предадоха ИТАР-ТАСС и Нюзру.

"Толкова съм щастлива да започна работа със забележителния екип от "ООН-жени" - пише звездата. По думите на Уотсън, тя ще сътрудничи на организацията по въпросите на равенството между половете и разширяването на правата и възможностите на жените. "ООН-жени" е една от най-младите структури на международната организация. Решението за създаване на "ООН - жени" е взето на 2 юли 2010 г. от Общото събрание на ООН. Новата структура поема мандата и функциите на кабинета на Специалния съветник по равенство на половете и подобряване на положението на жените, на Отдела за подобряване на положението на жените, на Фонда на ООН за развитие в полза на жените и на Международния учебен и научноизследователски център за подобряване положението на жените.

Организацията е призвана да се бори с дискриминацията на жените в 12 основни области на живота на съвременното общество, сред които са образованието, здравеопазването, участието в политическия живот, намирането на работа, спазването на правата на човека, припомня ИТАР-ТАСС.

"За нас е огромна чест да работим с Ема, която, както ние смятаме, въплъщава в живота ценностите на ООН" - цитира агенцията думите на изпълнителния директор на "ООН-жени" Фумзиле Мламбо-Нгкука.

Ема Уотсън е известна най-вече с участието си във филмите за Хари Потър, където изпълнява ролята на Хърмаяни Грейнджър. Актрисата е на 24 години. През 2009 г. тя бе вписана в Книгата на рекордите на Гинес като най-високоплатената актриса на десетилетието.