Дали любовта е съдбоносна среща или е само биохимична реакция на тялото? Какво би станало, ако имахме хапче за любов и как би се възползвала съвременната корпоративна диктатура от това?
Слава Богу, нашият мозък, не е най-висшата сила във вселената.
Иначе защо да си задаваме толкова много въпроси?

За първи път на българска сцена ще бъде поставена най-добрата британска пиеса за 2012, според Critics' Circle Theatre Awards. Премиерата на „Ефектът” от Луси Пребъл ще бъде на 31 октомври - Открита сцена "Сълза и смях" от 19 часа.

Винаги в епицентъра на актуалната проблематика, за да напише пиесата си за фармацевтичната индустрия, Пребъл се записва като доброволка на клинични изпитания на лекарства, също както и младите ѝ герои Кони и Тристан. Затворените и наблюдавани младежи се влюбват, но не знаят дали увлечението им не се дължи на антидепресантите, които се изпробват върху тях и предизвикват еуфория с повишените нива на допамин в организмите им.


В ролята на Кони е изгряващата звезда на българския театър Деница Даринова, позната от спектаклите Невидими на VOX POPULI в „Червената къща“, Робин в Тетър „Възраждане“ и Уелкъм, Америка в Театър „София“. В ролята на Тристан ѝ партнира скоро завършилият НАТФИЗ Ивайло Драганов (Кавказкият тебеширен кръг – Младежки театър, Херкулес и авгиевите обори – Народен театър, Мизантроп – Фабрика 123). Лекарите, наблюдаващи експеримента, д-р Сийли и д-р Джеймс са известните актьори на Сливенския театър Ивайло Гандев и Вяра Начева.

Режисьор на спектакъла е Добромир Цветков, чиято постановка Гъдулката гори от Райко Байчев се игра успешно в Лондон, Братислава и Виена през лятото, а театралите помнят спектаклите му в „Сфумато“ Джуджетата по Пинтър и Смъртта на Дантон по Бюхнер, който представи българския театър на фестивала в Страсбург преди пет години.