Посещението на Анджелина Джоли, специален пратеник на Върховния комисариат на ООН за бежанците, в лагер на сирийските бежанци в Турция е сред централните теми на турския печат тази сутрин.

"Турция е създала подобаващи за човешкото достойнство лагери" и "Най-добрият лагер, който съм виждала" са част от отзивите на актрисата, цитирани в заглавия на турските вестници "Заман" и "Йени шафак".

Джоли заедно с Върховния комисар на ООН за бежанците Антонио Гутериш посети вчера сирийски бежански лагери в Килис и Газиантеп. В лагера Йонджюпънар в Килис, където са настанени 12 500 бежанци, Анджелина Джоли обядва заедно с тях. По-късно тя посети и лагера Ислахийе в Газиантеп. Актрисата сподели впечатленията си от условията, в които са настанени сирийските бежанци в Турция, като каза, че турските лагери предлагат по-добри условия спрямо лагерите в други страни, които е посетила, и изтъкна щедростта, проявена от Турция, пише "Заман".

"Видях се с много семейства и деца. Бежанците тук са благодарни на турския народ и турското правителство. Хората, избягали от войната, силно се безпокоят за тези, които са останали в Сирия. Притесняват се за семействата и приятелите си там," разказа актрисата.

Анджелина Джоли се съгласи с мнението на върховния комисар на ООН за бежанците Антонио Гутериш, който също изтъкна високото качество на оборудването и услугите в турските лагери за сирийски бежанци.

"Всички ние се надяваме да има лагери с такива условия, където да се настанят семействата, принудени да избягат от родината си. Никъде преди не съм виждала подобен лагер," заяви Джоли, цитирана от "Йени шафак". Тя изрази и личната си признателност към Турция за гостоприемството.

В. "Акшам" съобщава, че след освобождаването по-рано тази седмица на турския бизнесмен Айдън Туфан Текин, отвлечен отливанския шиитски клан Ал Мекдад миналия месец, има нова радостна новина. Снощи ливанските военни са успели да освободят и шофьора на ТИР Абдулбасит Арслан, който също беше отвлечен в Ливан през август.

"Много съм щастлив. Надявам се, че и отвлечените в Сирия ливански граждани час по-скоро ще бъдат освободени," каза Текин. Новината беше потвърдена от външния министър Ахмет Давутоглу в страницата му в социалната мрежа Туитър.