Италианската актриса Джина Лолобриджида – един от секссимволите на 50-те и 60-те години на миналия век, продава някои от диамантените си бижута, за да подпомогне изследванията на стволови клетки, и водена от желанието да се отплати за късмета в живота си.

Отгледана скромно в провинцията, Лолобриджита стига до върховете на киното, снимайки се с холивудски легенди като Хъмфри Богарт, Рок Хъдсън, Бърт Ланкастър, Тони Къртис и Франк Синатра.

Бляскавата кариера в родината й, Франция и Холивуд дава възможност на Джина Лолобриджида да започне да колекционира бижута на "Булгари". Актрисата винаги сама е купувала скъпоценностите си и се е наслаждавала на "покупателната мощ на усърдната си работа".

Сега 85-годишната звезда, оставила зад гърба си актьорската кариера през 80-те години на миналия век, за да се отдаде на фотожурналистика, хуманитарна дейност и скулптура, смята, че е дошло времето да намери добро приложение на скъпоценностите си. Лолобриджида ще дари средствата от продажбата им на фонд за основаването на институт за изследвания на стволови клетки.

Около 22 бижута от колекцията ще бъдат продадени на търг, организиран от "Сотбис" в Женева на 14 май.

"Искам да помогна на кауза, която е много важна за мен", споделя Джина Лолобриджида в телефонно интервю за Ройтерс.

Участниците в търга ще могат да наддават за чифт обеци с диаманти и перли, изработени през 1964 г. От "Сотбис" очакват те да бъдат продадени за сума до 1 милион долара. Ще бъдат предложени още 19.03-каратов диамантен пръстен с приблизително същата оценка, както и огърлица от 1954 г., оценена на 500 000 долара.

Лолобриджида продава и чифт обеци на клипс със смарагди и диаманти. С тях актрисата е фотографирана на вечерно събитие през 1965 г. с художника Салвадор Дали. Очаква се за обеците да бъдат платени 250 000 долара.

Джина Лолобриджида, която е била студентка в Академията за изящни изкуства в Рим преди да бъде забелязана на конкурс за красота от режисьора Виторио де Сика, казва, че сега отделя времето си на скулптурата и не се нуждае особено от бижута. През последното десетилетие тя е излагала свои творби в Москва, Париж и Венеция.

Звездата от филми като "Най-красивата жена на света" и "Соломон и Савската царица" споделя, че винаги е мечтала за кариера в изкуството, но по случайност е поела по друг професионален път.

"Актьорството не беше моето желание, но се оказа съдбата ми. То беше изключително интересно преживяване и без парите от него нямаше да мога да правя това, което искам като скулптор. Да вършиш нещо, не за печалба, а за удоволствие, ето това е истинската наслада в живота. Имам късмет, че мога да правя точно това", казва Джина Лолобриджида.