Има ли водата памет? Как си взаимодействат светлината и водата и оказвали това влияние върху нашето здраве? Това са само част от въпросите, на които проф. Румяна Ценкова и екипът и се опитват да дадат отговор. Тя е професор в университета в Кобе, Япония. Когато преди 20 години печели стипендия и заминава за Страната на изгряващото слънце, не знае нито дума на японски, а не говори и добре английски. Ползвала руски и немски.

- Вероятно двата езика, които сте ползвали, не са ви оправяли добре в тази страна?
- Не, но аз с пълното съзнание, че ще науча два езика заминах, даже си бях написала в документите, че искам половин година да уча само японски и точно така стана. Аз не съм лингвист, аз съм инженер и езиците не са ми първа любов, но така завърта живота.

Снимка: bTV

След доктурантурата в Кобе Румяна Ценкова става професор в университета в града, където преподава биоизмервания. Връща се всяка година в България, но този път е с мисия. Тя, заедно с известния проф. Люк Монтание – откривателя на вируса на СПИН пред 1983 г., са част от така наречената Световна водна конференция, която за пети път се провежда в България. Но защо именно тук?

Снимка: bTV

- Какво не знаем всъщност българите за минералните води?
- Ние имаме 15 600 извора в момента, които се знаят, а видовете със сигурност са 15 хил., защото водата навсякъде е различна и си носи печата на мястото, от което извира. Имаме уникални води, няма две мнения по въпроса. Моето желание е ги да изследваме всички, за да разберем точно колко са уникални, за какво стават. Навремето и римските войски, и немските – всички са се лекували с нашите минерални води.

Снимка: bTV

- Би ли могло България да се превърне в нещо като оздравителен център на Европа, например?
- Не „би ли могло“, тя просто трябва да се превърне, трябва да стане това.

През 2005 г. българката дава нова наука на света – аквафотомика, която има за цел за разшифрова тайнството на взаимовръзките между водата и светлината.

Снимка: bTV

- Как влияе светлината на водата?
-
Ми слънчевата водата... като малки ни къпеха със слънчева вода, тя е най-здравословното нещо. Светлината... може би най-висшата любов е между вода и светлина, аз така си мисля, защото светлината е цялото електромагнитно поле и водата абсорбира всички съществуващи енергии, но по различен начин. Например видимата светлина е най-неабсорбираната от водата светлина. В този смисъл, ако водата абсорбира тази видима светлина, ще е тъмно навсякъде, няма да се виждаме с вас, защото ние сме 70% вода и цялата тази вода би абсорбирала цялата тази видима светлина.

Снимка: bTV

Напоследък все по-често водата е описвана като компютър и подобно на него тя помни, има свой собствен софтуер и хардуер.

- Подкрепяте ли теорията, че има значение къде се намирала водата, дали например е била в стая с музика или гласове?
- Да, разбира се, има влияние. Звукът влияе върху водата, мястото влияе. Затова аз смятам, че българските води заслужават специално внимание, защото те са точно на това място на Земята и влияние оказва не само това откъде извират, какъв е минералният състав, но влияние оказва на какво географско положение се появяват и кои хора ги пият. Аз например искам да ям мед от България и обикновено така правя и се връщам с български мед, защото в него са българските билки и смятам, че на моята водна система най-добре влияят български неща.

- Някакви полезни съвети за ежедневния прием на вода?
- По малко, но често. И различна вода, но която ви е вкусна, не която най се продава или купува. И слънчева вода е много хубава.