Едно младо момче прославя България на голямата сцена, този път в гейминг индустрията. Ростислав Трифонов е звуков дизайнер, той е само на 26, но вече работи по някои от най-продаваните игри в света. Създава част от звуците и музиката, които чуваме в любимите ни компютърните игри.

"Различните ми страсти , хобита се комбинираха – създаването на музика, звуковото инженерство. Винаги съм бил запален геймър и гледах много филми като малък. Комбинацията стана по естествен начин, в това което сега е професията ми – звуков дизайн за игри, реклами, трейлъри и филми." споделя той.

Снимка: bTV

Точно тези звуци създават атмосферата, в която се потапяме напълно и ни пренася в един фантастичен свят. Ростислав казва, че музиката е много важна за промяна или подсилване на емоциите на зрителите, а звуковият дизайн има подобна роля за подчертаване на отделни действия или персонажи в играта, както и за поставяне на определени действия на преден план.

Като всяко начало и това на Ростислав е с по-малки проекти. Но той бързо развива своите умения и започва да работи по някои от най продаваните заглавия в световен мащаб.

Снимка: bTV

"Натрупах различни проекти, развих портфолиото си и в крайна сметка започнах да работя за студиото на "Майкрософт", където създавам звукови ефекти, музика по проекти като "Майнкрафт", която е най-продаваната игра в света с над 200 млн. продадени копия. В началото започнах със звуковия дизайн за игри и различни реклами още като студент, първо работих по "Арк сървайвъл"." казва Ростислав. 

За създаването на звуковите ефекти и музиката, той използва най-различни техники и апаратура. Някои от тях от света на електронната музика - например различни синтезатори. 

Снимка: bTV

"Повечето звуци в един филм и всички в една игра се създават индивидуално и се добавят допълнително в постпродукцията. Всички звукови ефекти, които чуваме, като стъпки, оръжия, изстрели, презареждане, всичко се добавя допълнително. Аз лично се специализирах в малко по-креативни звукови ефекти, като магии, различни фантастични същества." разказва той.

В момента Ростислав работи в Стокхолм, но не забравя страната си и бъдещите му планове са свързани именно с България. Преди известно време той създава компания в страната ни, която прави звукови библиотеки и албуми.

Снимка: bTV

"Моята мечта е да можем да развием малко повече тази индустрия в България, тъй като звуковите дизайнери се броим на пръсти в страната, особено тези, които се занимаваме с игри. Затова за мен е важно да развивам този бранш в България." споделя Ростислав.

А дотогава остава само да се гордеем с още един българин, който ни поставя на световната карта.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!