Български учени участват в проект на НАСА за изследването на астероид. С тяхна помощ ще научим повече за тези малки, скалисти тела в Слънчевата система.

Автоматичната междупланетна станция на НАСА „Озирис-Рекс“ беше изстреляна на 8 септември миналата година. Целта ѝ е да изследва астероида Бену, чиито диаметър е около 510 метра – малко по-голям от Емпайър Стейт билдинг в Ню Йорк.

Галин Борисов от обсерваторията в Арма, Ирландия, и Веселка Радева от планетариума на Висшето военноморско училище във Варна са българските учени, които също участват в мисията на НАСА.

„Ние имаме възможност, с телескопите, с които разполагаме от Националната астрономическа обсерватория, да проследяваме пътя, траекторията на други подобни на Бену астероиди, докато сондата пътува към нашия обект“, обясни Радева.

Очаква се автоматичната станция да достигне астероида през следващата година. Повече от 500 дни апаратът на НАСА ще картографира повърхността му преди да вземе проби от нея.

„Отивайки до този астероид, сондата ще разтвори една роботизирана ръка, ще се протегне, ще вземе материал от астерода и ще трябва да го върне на Земята, за да можем ние да изследваме и да добием пълна представа за това какво представляват тези малки тела в Слънчевата система“, каза Радева.

Ако всичко мине успешно, „Озирис-Рекс“ ще се завърне на Земята през 2023 г.