Какво е джипси джаз? И каква е българската връзка в групата Coco and the fellas? Разказва Поли Гергушева.

Един италианец, англичанин и норвежец се събрали и направили група – звучи като начало на виц, но не е. Свързващото звено е вокалистката им - българката Ами Опренова.

Ами започва да свири на цигулка едва 4 годишна. И въпреки че няма музиканти в семейството си, се оказва доста талантливо дете. На 20 вече е завършила музикалното училище, свири и на пиано, но тайно си мечтае да пее.

„Заминах за Англия, заминах пак като цигуларка да направя бакалавърска степен. Справях се много добре с цигулката, но започнах да пиша собствени произведения и… и това ми отвори вратата да започна да пея, други хора започнаха да ме викат с тях да пея и докато завърших бакалавъра осъзнах, че пеенето е моя мечта”, разказва тя.

Запознава се с трите си сродни души – италианеца Даниеле, норвежеца Хауард и англичанина Джо, в университета.

„Всъщност ние се събрахме с момчетата заради един изпит, на мен ми трябваше група за изпита, мина много добре, получихме много висока оценка… Някой в изпита ни беше чул и ни покани да направим концерт, направихме го два дни след това, от там ни поканиха на друг концерт и така – пет в рамките на две седмици. След поредния концерт се спогледахме и си казахме: дай да продължим, може би това е нещо специално. Вече година и половина – две сме заедно и пътуваме из цяла Европа”, разказва Ами.  

Тя е щастлива, че това лято води момчетата на едноседмично турне в родината ѝ България – за да покажат какво всъщност е „джипси джаз”.

„Джипси джаз е по-специфично звучене, основно е като американския суинг, но се е изпълнявал от цигани във Франция. Наричат тази музика още „джаз мануш”.

Джанго Рейнхард е най-популярния музикант от този стил – това е музика от началото на XX в. и ние се придържаме към това макар и по малко по-съвременен начин”, обяснява Джо Пъркинс.

Вижте още във видеото: