Книга от първото издание на "Алиса в Страната на чудесата" през 1865 г. на известния английски писател, философ и математик Луис Карол ще бъде предложена на търг от аукционната съща "Кристис". Прогнозната й цена е 3 млн. долара.

Ако бъде продадена на тази цена, "Алиса в страната на чудесата" ще стане най-скъпата детска книга в света, предадоха световните медии. Тя е едно от шестте копия, които сега се намират в частни ръце.  „Това е истинско първо издание на „Алиса в страната на чудесата”, казва Франсис Валгрен, международен директор за наука и книги в „Кристис”.

Рядкото издание е и един от десетте екземпляра, издадени в специална обложка от червено текстилна материя със златни букви.

Снимка: Christie\'s

„Да видиш издание от 1865 г. е нещо много специално. Книгата е запазена в оригинално качество и това е факт, който всеки колекционер би оценил”. По думите на аукционера има само 23 „живи” копия от тази година.  

След като през 1865 г. са пуснати първите 50 бройки, Карол изтегля от печат целия тираж от 2000 копия. Причината - не бил доволен от качеството на илюстрациите. Книгата е преиздадена година по-късно, като само 34 от първите бройки са върнати на автора. Смята се, че те са били раздадени в болници и сиропиталища, а други са подарени от автора на приятели и познати.

Копието предложено на търг е в комплект и със снимка на първия му собственик - младо момиче, чийто баща е одобрявал нови издания в "Оксфорд"."Имаме и снимка на момичето, на което е била книгата. Тя ще се продава с нея, за да се запази връзката между изданието и миналото му.", обясни аукционерът.

Днес е известна съдбата на 22 книги "Алиса в Страната на чудесата" - 13 от тях са в институции и библиотеки в САЩ, а 3 – във Великобритания. Останалите 6 са в частни колекции, като една от тях именно ще бъде разиграна на търга на "Кристис" на 16 юни в Ню Йорк.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!