„Аз смятам, че ние се провалихме. Не мисля, че нашето поколение успя да се справи. Мисля, че ние не успяхме. Ние сме едно междинно поколение, което отрасна в комунизъм. То не беше възпитано да вярва, че със собствените си усилия и със собствения си труд реално нещо може да постигне... свободата е твърде голяма отговорност”. Това каза в интервю за bTV оперната прима Александрина Пендачанска.

Тя е на мнение, че българката е еманципирана и никога не е възпитавана в усещането, че е второстепенно същество. Учудена е от реакцията на Конвенцията срещу домашното насилие – Истанбулската конвенция.

„Това са политически сили и настроения в България, които се хранят от страха. Те непрекъснато с нещо плашат. Дали ще ни плашат с нахлуването на араби в България, дали ще ни плашат с нахлуването на джендера в България, непрекъснато България е под някаква заплаха. Няма такова нещо. България не е под заплаха от нито едно от тези неща.

Ние сме отраснали и сме живели  досега и сме били винаги, така съм възпитана аз в моя дом и в моето семейство, ние сме приобщаващ народ. Винаги сме били. Ето затова никога няма да се предам в борбата си за това българинът да се смята като част от света. Незаплашен”, коментира оперната прима.

На 2 април Пендачанска ще изпее, изиграе и разкаже своите 70 роли по света в зала 1 на НДК. Спектакълът се казва : „Това съм аз”.

Вижте цялото интервю във видеото: