Американският спринтьор Тайсън Гей продължава да демонстрира отлична форма този сезон, след като спечели бягането на 100 метра в Лозана, старт от Диамантената лига по лека атлетика.

Гей финишира за 9,79 секунди, второ най-добро време за сезона и даде сериозна заявка за златото на световното първенство в Москва другия месец. Американецът държи най-добрите времена за сезона и на 100, и на 200 метра при мъжете, като на 100 метра най-добрият му резултат е 9,75 от първенството на САЩ.

"Вижда се, че съм здрав и подготвен и това е ключово за успехите ми този сезон", каза Тайсън Гей.

Бившият световен рекордьор Асафа Пауъл от Ямайка остана втори с 9,88, а трети е Майкъл Роджърс (САЩ) с 9,96. 37-годишният Ким Колинс от Сейнт Китс и Невис постави личен рекорд от 9,97 секунди, което му отреди четвърто място.

На 400 метра с препятствия при мъжете олимпийският шампион Феликс Санчес (Доминиканска република) остана втори с 48,58 секунди, като отстъпи победата на пуерториканеца Хавиер Кулсон, който постави личен рекорд за сезона от 48,14.

Украинката Мария Реймиен поднесе изненада, като спечели на 200 метра при жените с 22,61 секунди. Зад себе си украинката остави Кимбърли Дънкан, която финишира трета, а Кармелита Джетър остана едва шеста с 22,77. Втора в дисциплината завърши Лашонтеа Мур от САЩ с 22,67.

В едно от най-вълнуващите състезания украинецът Богдан Бондаренко застраши сериозно 20-годишния световен рекорд на кубинеца Хавиер Сотомайор в скока на височина. Бондаренко преодоля 2,41 метра, което е най-добър резултат в света за сезона и пробва да подобри рекорда на Сотомайор от 2,45 метра, но направи три неуспешни опита на 2,46.

Други двама атлети дадоха най-добри резултати в света. Дейвид Оливър (САЩ) фиксира 13,03 секунди на 110 метра с препятствия при мъжете, а олимпийската шампионка - хърватката Сандра Перкович, подобри най-доброто си постижение в света за годината на хвърляне на диск за жени, изпращайки уреда на 68,96 метра.