Контузия спря от участие в европейското първенство по лека атлетика в Хелзинки атлет 1 на България за 2011 година Ваня Стамболова. Новината бе оповестена на летище "София” от нейния треньор Георги Димитров, предаде БТА.

"Ваня няма да пътува за Хелзинки. Състоянието й е тежко, след като стигнахме до това решение. Ако травмата бе по-лека, тя щеше да участва. Моя е грешката, че не я обездвижихме веднага, а се надявах, че няма да е нещо, което да й попречи да участва на европейското. Фактически 4 дни бяха една агония за нея. Това може би ще навреди на лечението й. От днес (25 юни) е с ботуш и патерици в клиниката в "Царско село". Ще се правят нови снимки с ядреномагнитен резонанс, защото първите бяха още на пресна травма и сега може да има рецидив. Според мен трябват 10 дни, за да оздравее и после ще почне възстановителни тренировки. Ако това стане, имаме шанс за олимпиадата", обясни преди заминаването за Хелзинки Георги Димитров.

Той разкри, че травмата е получена по време на тренировка на 20 юни.

"Проблем за нея бе осмо препятствие и този път го мина успешно на 15 крачки. Следващото обаче й дойде на другия крак и тя се удари лошо. Това е една трагедия, защото Ваня бе в много добра форма и нямаше кой да я бие в света. Сега, ако не се
възстанови бързо псическите, проблемите ще останат", допълни Димитров.

Президентът на Българска федерация лека атлекика (БФЛА) Добромир Карамаринов заяви, че страшно много съжалява за тази контузия на Ваня, която я спира от участие на европейското.

"Ако не беше тази травма, в Хелзинки Ваня можеше да влезе в историята, защото тя вече е еврошампионка на 400 метра и имаше реални шансове да вземе злато и на 400 метра с препятствия и да бъде единствената жена в Европа с титли и от двете дисциплини. Надявам се тя да се възстанови бързо и да успее да се подготви максимално добре за олимпийските игри в Лондон", допълни Карамаринов.

Лекарят на националния тим по лека атлетика Ангел Лозанов обяви от Хелзинки, че снощи е прегледал Ваня Стамболова и е установил, че травмата се овладява, но е невъзможно участието на атлетката на Евро 2012. Ядрено-магнитният резонанс, който атлетката е направила, е показал кръвоизлив в ставата, контузия на ставната капсула и на голеямата сгъвка на пръстите. По съвет на специалисти от травматологична клиника в Пловдив атлетката е започнала противовъзпалителна терапия с обездвижване на крака.

В понеделник, 25 юни, по обед за Хелзинки с полет през Мюнхен заминаха Венелина Венева - Матеева (скок на височина), Виктор Нинов (скокна височина), Теодора Коларова (800 м) и Георги Георгиев (100 м). Сутринта пак с полет през Мюнхен за столицата на Финландия отлетяха Андриана Бънова (троен скок), Габриела Лалева (100 м и щафета 4 х 100 м), Георги Иванов (гюлле), Красимир Брайков (400 м), Мирела Демирева (скок на височина), Петя Дачева (троен скок) и Тезджан Наимова (щафета 4 х 100 м).  Направо в Хелзинки от Италия ще пристигне днес и Ивет Лалова
(100, 200 м и 4 х 100 м.).