Златомир Иванов, известен като Златко Баретата, беше прострелян с няколко кна влизане в Съдебната палата в София във вторник сутринта около 9.30 часа. Предполага се, че стрелецът се е намирал на последния етаж на една от сградите срещу съдилището, в която се помещава Софийска адвокатска колегия.

Един от охранителите на Иванов видял откъде идват куршумите и започнал да стреля нагоре 6-7 пъти. Извършителят обаче успял да избяга.

Ранен в крака е и бодигардът на Баретата -  Атанас Станков, който отвърнал на стрелбата. Той също е в болницата без опасност за живота.

След стрелбата извършителят успял да избяга, като преди това подпалил жилището. По първоначални данни то е било обитавано от клошари.

По-късно стана ясно, че стрелбата по Баретата е била извършена с автомат "Калашников" 7,62 мм. Няма информация откъде е избягал стрелецът.

Според адвоката на Иванов той не е получавал заплахи за живота си през последните дни.

Повече от година и половина Баретата се намира под домашен арест. Именно заради това Съдебната палата, където се гледа делото срещу него, е единственото място, където той може да бъде видян, ако се приеме, че не нарушава мярката си за неотклонение. 

Шоково състояние

По-късно през деня от „Пирогов” съобщиха, че Златко Баретата е в тежко шоково състояние, което е настъпило от кръвозагуба.

Има огнестрелни наранявания, увредени са органи в корема, тънкото и дебелото черво, как то и пикочният мехур, обясни д-р Стоян Сопотенски. Иванов има и кръв в корема.

От пресцентъра на лечебното заведение допълниха, че Златомир Иванов има огнестрелни счупвания на бедро и подбедрица.

Бивш кадър на МВР

Баретата е бивш кадър на МВР, където служи в отряда за борба с тероризма в началото на 90-те и откъдето получава прякора си. В „официално” декларирания му бизнес, който започва да развива след това, влизат участие в над 30 фирми за охранителна дейност, търговия с петролни, химически и фармацевтични продукти, собственост на игрални зали.

В медиите името му се свързва с трафик на жени и контрабандни канали за крадени автомобили. През 2003 година е обявен за един от наркобосовете в България от Центъра за изследване на демокрацията.

Баретата е спряган неофициално като, човек който стои зад поръчката на убийства. Тези  твърденията обаче остават на ниво подозрения и не са доказани.

В началото на 2010 година в сградата, в която се помещава кантората на дългогодишния адвокат на Баретата - Лъчезар Таков, бе убит скандалният радиоводещ Боби Цанков. За това покушение бяха заподозрени братята Маргини, които също ползваха услугите на Таков, но до дело така и не се стигна. Малко по-късно Златомир Иванов се раздели с дългогодишния си защитник и започна да използва услугите на друг адвокат.

„Аз съм постоянно хвърлен на кучетата. Ако някой има интерес от мен и ме защитава и имам някаква протекция от високо, моето име няма да изплува никъде(...) Като си полицай си полицай, като си бандит, си бандит. Като си бандит не може да се договаряш с полицаите. Като си полицай – няма да се договаряш с бандити(...) Договорката е - за всички равни правила, но... като сгрешиш, да си получиш заслуженото”. Това казва Златомир Иванов през 2008 година пред bTV. (Цялото интервю на Миролюба Бенатова с Баретата можете да гледате тук).

Осъден

Баретата бе задържан в началото на 2009 година, след като сам се предаде на тогавашния съветник на директора на ДАНС - Алексей Петров.

Срещу него бе повдигнато обвинение за организиране и ръководене на престъпна група, занимаваща се с разпространение на наркотици. Обвинен бе и като поръчител на убийството на перничанина Румен Стефанов-Алф, но това не бе доказано в съда.

Златан, както е другият прякор на Иванов, седна на подсъдимата скамейка с "бригада" от още 20 души.  Групата му, наречена "Фирмата", представляваше "колоритна" гледка в Съдебната палата.

Двама от основните свидетели срещу Баретата са популярните крими герои Димитър Вучев - Демби и Тихомир Георгиев - Боксьора. В последните години те загубиха влияние на улицата, но заради собствените си проблеми с правосъдието се превърнаха в "универсални" свидетели на прокуратурата по знакови дела срещу организираната престъпност.

През 2012 Баретата бе осъден на 8 години затвор именно по обвинението за разпространението на дрога.

Днес трябваше да се проведе заседание по този процес на втора инстанция в Съдебната палата. Заради стрелбата Апелативният съд отложи делото за 12 февруари.

Златко, Галеви, Алексей Петров... Румен Петков

Златомир Иванов изплува и в среща в края на 2006 г. между първия вътрешен министър в кабинета на тройната коалиция Румен Петков и дупнишкото дуо Пламен Галев и Ангел Христов. Срещата, която предизвика грандиозен скандал, бе уредена лично от Алексей Петров. Тогава Петков твърдеше, че се е видял с „оперативно интересните” братя Галеви, защото получил от тях много важна информация в навечерието на приемането на страната ни в ЕС.

През 2010 година обаче шефът на минтиците Ваньо Танов, който бе директор на ГДБОП във времето, в което Петков се срещна с Галеви, обяви, че всъщност срещата въобще не е била за предаването на важна информация. Нещо повече – Танов в прав текст заяви, че Петков е уреждал преразпределението на наркопазара между Галеви и Златко Баретата. Това пък даде повод на Златомир Иванов да определи Танов за „луд глупак”.