Виртуалният човек „Алескандър Николов” е печелел доверие с богатия си социален кръг, в който хора със сериозни позиции са се държали сякаш го познават добре. Това става ясно от разказа пред bTV на младия журналист Александър Детев, който е поддържал връзка с измамника в продължение на години и даже е писал за „негов” сайт.

Преди 2 години „образът му вече присъстваше в социалните мрежи, вече беше привлякъл вниманието на електронни медии, реномирани такива, те го канеха да пише в тях, беше създател на една доста популярна медия в България (според публикация на „Дневник”, „Александър Николов” се е афиришал като един от създателите на chronicle.bg, а след придобиването на сайта от групата на „Уебкафе” е сред авторите и в webcafe.bg – б.р.)”, разказа Детев.

По думите му гореспоменатата медия днес се разграничава от Николов, но "той е една от двигателните сили" на проекта.

„Аз се уповавах на две неща – експертизата и познанията му, които са безспорни, чувството за хумор и критичността му. Второто нещо – той беше легитимиран от социалния си кръг. Забелязах едно фамилиарничене между него и доказани имена от журналистиката и обществената сфера. Никога не съм си представял, че подобни хора с подобна кариера просто биха се доверили на някого в социалната мрежа”, обясни журналистът.

Той не смята, че си е имал работа с група измамници, не смята и че измамите са били основната му цел, защото те са относително скорошни, а и са сред относително малка група хора – до 50 души.

Как реагирал Александър Детев, когато разбрал, че зад профила на „Александър Николов” от Франция стои Спас Василев от Кочериново? „Засмях се много, за мен беше нелепо. Просто не ми кореспондираше не толкова физическият образ, не ми кореспондираше сюжетът, в който това е един човек, който живее на село или в малък град с родителите си и не излиза от там, но има тези познания”.