Дупнишкият бизнесмен Пламен Галев да прекара 5 години в затвора, а съдружникът му Ангел Христов - четири. Това нареди Върховният касационен съд, чието решение е окончателно, не подлежи на обжалване и влиза в сила. 

Двамата "братя" отиват зад решетките заради образуване и ръководене на престъпна група за рекет. 

Първоначално дупнишкото дуо, известно като Галеви, получи оправдателни присъди от Окръжния съд в Кюстендил. Различни наказания отнесоха само "момчетата" на Галеви.

Апелативните магистрати обаче намериха за виновни "братята" и отмениха решението на първоинстанционните съдии. Така през юни миналата година Галев получи седем години затвор, а Христов - пет.  Сега ВКС намалява присъдите им съответно с две и една години.

От общия размер на наказанията им ще се приспаднат месеците, които те прекараха зад решетките при първоначалното си задържане. Двамата се възползваха от вратичка в закона и през 2009 г. смениха "арестантското каре" с "кандидатдепутатски костюми", тъй като се впуснаха в изборната надпревара от листата на специално създадената за целта "Партия на либералната алтернатива и мира".

Водещата фигура в двойката - Пламен Галев първоначално ще изтърпява наказанието си в затворническо общежитие от открит тип при общ режим, реши още ВКС.

Ако двамата работят в затвор, то те няма да престоят зад решетките повече от 3 години. Има опции за освобождаване и преди трите години за добро поведение.

По делото срещу бизнесмените прокуратурата доказа, че Пламен Галев е ръководил организирана престъпна група с цел изнудвания и „извличане на облаги чрез внушаване на страх”.

Двамата мъже бяха обявени за виновни в това, че принудили Пламен Миланов да им прехвърли 50% от дружествените си дялове в таксиметрова фирма, с което му е нанесена имуществена вреда на обща стойност 82 хил. лв.

Според решението на ВКС Галев трябва да плати 10 000 лева глоба и да се раздели с 1/3 от имуществото си в полза на държавата,а Христов е глобен със 7000 лева и конфискация на 1/4 от собствеността си. Наказателният кодекс допуска конфискация в размер до половината от собствеността на подсъдимите лица.

Двамата ще трябва да платят солидарно и 5000 лева обезщетение на Миланов, както и 2000 лева на друг от потърпевшите свидетели - Иван Павлов. В началото на 2009 година по искане на комисията за конфискация съдът запорира имущество на Галеви за 4.5 милиона лева.