Евелин Банев-Брендо, за когото се появи информация, че е изчезнал от страната преди три месеца, не е обявен за издирване. Това съобщи вътрешният министър Веселин Вучков.

Единствената информация, която получих от директора на СДВР сутринта, че той не е обявяван за издирване, защото не е имало такова искане, каза той.

„Не бих искал по никакъв начин да коментирам решение на съд, на органи на съдебната система, в чието поле е разглеждането на този казус от няколко години. Доколкото разбрах, делото е в съдебна фаза, на трета инстанция, определена мярка „подписка”, добави Вучков.

Той обясни, че подписката означава, че Банев е поел задължение да не променя адреса и да не напуска населеното място без да уведоми съответния орган. Това не е наказание „пробация”, обясни министърът.

Директорът на СДВР Младен Маринов допълни, че мярката „подписка” го задължава при промяна на посочения адрес, разследващия орган да бъде уведомен. „Нещата са в съдебна фаза”, каза той.

„НПК казва, че тази мярка за неотклонение изисква да се подпише в документ, където той се задължава при промяна на адреса да уведоми незабавно разследващия орган. До момента, в който той е бил с мярка „домашен арест”, ние сме го контролирали съгласно процедурата”, добави шефът на СДВР .

„На 11 юли 14 мярката е променена, съответно в деня е бил последния подпис, който той е положил при проверка от колегата, който е контролирал по местоживеене домашния адрес. До този мен ежедневно е контролирано лицето и то се е подписвало ежедневно до момента на промяна на марката за неотклонение”, обясни Младенов.

Интернет изданието „Дневник” съобщи, че соченият за кокаинов крал Евелин Банев-Брендо не е в България от три месеца. Независими източници обаче казаха пред bTV, че той има право да напуска границите на страната.

У нас Брендо е оправдан от Софийския апелативен съд миналата година и няма задължение да се явява на проверка пред съда. Освен това апелативните съдии отмениха и решението си, с което Банев трябваше да бъде екстрадиран в Румъния.

Банев е осъден в Италия на 20 години затвор за международен трафик на кокаин. Присъдата му не е окончателна. Той беше върнат от италианските власти у нас заради делото му за пране на пари, по което именно бе оправдан.