Въоръжен мъж обра три аптеки в София и беше заловен при опит да вземе оборота от четвърта. 51-годишният Румен Цанков бе задържан от полицаи с плика с парите и личното си оръжие близо до бул. „Цариградско шосе”.

Сигнал за първия удар бил подаден на тел. 112 около 18 часа. Аптекарка в квартал „Мусагеница” била заплашена и принудена да се раздели с 230 лева от касата на аптеката. Цанков влязал в обекта като обикновен клиент.

По описание на фармацевтката полицията се заема с издирването му. 20 минути по-късно е обрана втора аптека, този път в столичния квартал „Дианабад”, където са задигнати 100 лева.

Малко по-късно следва трети удар в кв. „Гео Милев”. Там по същата схема са прибрани 300 лева.

Късметът на обирджията свършил при поредния опит за грабеж. Цанков изчаква последния клиент да излезе от четвъртата аптека в района на „Цариградско шосе”. В този момент покрай него минава автопатрул на Първо районно управление. Полицаите вече разполагат с описанието на мъжа. Искат му документите за проверка, но вместо личната карта той обирджията вади пистолета си. Служителите на МВР успяват да го неутрализират и да го арестуват.

По-рано bTV научи, че Румен Цанков е задържан на ул. „Николай Коперник” в „Гео Милев”. Огледът на обраните аптеки продължава. Задържаният не е с криминално минало.

От СДВР припомнят за още два случая на обири от последните дни, в близки до днешния грабеж райони. Между описанието на свидетели и профила на задържания тази вечер има сходство и полицаите се опитват да установят дали той е отговорен и за останалите случаи.

В края на септември имаше две нападения срещу столични аптеки. В нощта срещу 21 септември бяха откраднати 12 000 лева и лекарства от аптека на ул. „Опълченска”, при 7-а поликлиника. Малко повече от седмица след това въоръжен опря пистолет в главата на фармацевт и задигна почти 500 лева от касата.