В Ямболския районен съд бе даден ход на делото за взривовете в базата за утилизация на боеприпаси край пътния възел Петолъчката. Инцидентът стана на 5 юни миналата година.

Делото ще се гледа при закрити врати, тъй като по време на процеса ще бъдат изнесени данни, които представляват държавна тайна, каза председателят на тричленния съдебен състав Васил Атанасов.

Днешното заседание започна с разглеждане на молбите на пострадалите от взривовете, за да бъдат конституирани като граждански ищци или като частни обвинители.

Прокуратурата повдигна обвинение срещу собственика на фирмата, стопанисваща базата за утилизация на боеприпаси, Десислав Делев и изпълнителния директор Иван Пеев. Като длъжностни лица те не са предприели необходимите мерки за сигурност при работа с взривни вещества. В резултат на това е допуснато взривяване, което е причинило смъртта на трима работници и телесни повреди осем души.

Нанесени са имуществени вреди на складовете за боеприпаси, на жилищни и стопански сгради наоколо и на насаждения за около 65 милиона лева, е посочено в обвинителния акт.

Материалите по делото са 33 тома, разпитани са около 200 свидетели, извършени са три ДНК-експертизи, три съдебно-медицински експертизи и комплексна технологична експертиза.

Поради големия брой свидетели делото ще се гледа през три последователни седмици.