Специализираният наказателен съд не успя и при третия опит да даде ход на делото за атентата на летище "Сарафово".

Днес стана ясно, че не са били открити 7 израелски граждани, които са пострадали при взрива или са загубили близки. Освен това 40-те частни иска са без посочена конкретна сума, което не се допуска от закона.

Детето на двама от пострадалите се е родило сляпо и сега съдът ще трябва да установи дали нападението има общо с това.

"Беше декларирано желание от страна на адвокатът, който представлява израелските граждани, израелският адвокат, евентуално да съдейства. Съдът ще прецени дали е налице такава процесуална възможност. Нашият процес е формален. Ако не бъдат спазени някои процедури това означава да минираме делото още в самото начало", посочи прокурор Калина Чапкънова.

Защитата поиска следващата дата да бъде в края на май, за да могат адвокатите да се запознаят с всички материали по делото.

На два пъти делото отново не тръгна заради процедури, свързани с призоваването на пострадалите израелски граждани, както и на роднини на загиналите.

На 18 юли 2012 г. атентатор-самоубиец се взриви до автобус с израелски туристи на паркинга на летище "Сарафово". При атаката загинаха петима туристи и шофьорът на автобуса - българският гражданин Мустафа Кьосов, а други 38 бяха ранени.

Двама са обвинени за терористичното нападение – Мелиад Фарах - с австралийско и ливанско гражданство и Хасан ел-Хадж Хасан – с канадско и ливанско гражданство. Те са обвинени, че са помогнали на атентатора самоубиец Мохамед Хасан Ел Хюсейни да извърши нападението.

Делото срещу тях се води задочно.

Защо няма осъдени за атентата в Сарафово?