Бившият председател на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов беше осъден на три години и половина затвор. Софийски градски съд (СГС) го призна за виновен по обвинение за престъпление по служба, след като във вторник прокуратурата поиска условно наказание. Златанов няма да има и право да заема ръководна длъжност за срок от пет години.

Според обвинението той е използвал правомощията си, за да набави за други хора облага или да им причини вреда. Бившият шеф на комисията бе признат за виновен, че е скрил сигнал за проверка срещу президента Росен Плевнелиев и че е оказал натиск да се ускори проверка срещу бившия съветник на държавния глава Димана Ранкова.

На излизане от Съдебната палата Златанов бе лаконичен, като каза пред журналистите единствено „Благодаря”. В хода на процеса обаче обясни пред магистратите, че не е виновен.

Част от тефтера на Златанов стана публично достояние през лятото на миналата година, когато страници от него бяха презентирани от прокуратурата в странно по рода си институционално събитие. По време на „риалитито” обаче бележникът не бе отворен докрай.

На показаните страници обаче се видяха записани имена на висши чиновници и конкретни намерения, свързани с тях. Имаше и инициали, които навеждаха към публични личности, но така и не бяха пряко свързани с тях.

Процесът, който започна на 31 март, бе гледан по съкратената процедура без разпит на свидетели вещи лица. Присъдата не е окончателна и може да бъде обжалвана.