Свещеник от Берковица е осъден за отклоняване на електрическа енергия за сметка на общинския бюджет. Прикачването станало през 2009 година. То било наредено от тогавашния председател на местния Общински съвет, който е син на осъдения духовник и също е църковен служител.

„Безплатният” ток се ползвал от храм „Рождество на Пресвета Богородица”. Свързването е извършено чрез допълнителен кабел, закачен към партида на името на община Берковица. Служителите на енергийното дружество не допуснали, че титулярът няма съгласие, щом като за това им се обадил лично председателят на тогавашния Общинския съвет.

След местните избори проверка прави новият председател на общинския съвет. Докато историята се разплете Петър Якимов влиза в парламента.

„Тогава се установи, че за един период от време - 2009-2011 година, партидата на общината, която е партида „улично осветление”, е с много завишени стойности и включва и нощно, и дневно отчитане”, казва Петър Якимов - депутат, бивш председател на общ. съвет – Берковица.

Общината плаща осветлението на църковната камбанария от години. То обаче е само от една крушка и е само през нощта, затова дневната консумация на ток веднага се набила на очи.

„Преди 2009 година консумацията е била примерно 20-30 лева, а след това в един момент става 100, 150, 200 - зависи от месеците през тия две години”, добавя Якимов.

Общината завежда иск за 3000 лева срещу бившия свещеник Георги Иванов, който е осъден година и половина по-късно да плати глоба от 1000 лева.

Междувременно попът бил освободен от поста си. „Защото храмът няма пари. Цяла България помага на църквите, ама те - на моята не може”, оправда се по телефона свещеникът.