Разкриха нелегална рафинерия във Врачанско при операция на ДАНС, МВР, Агенция „Митници” и прокуратурата на територията на областите Враца, Плевен и Велико Търново.

Тя е използвана за преработка на нефтени продукти, които в последствие се пласират в търговската мрежа без платен акциз, съобщиха от прокуратурата. Съвместно със служители на РИОСВ – Враца е установено, че в резултат на извършваната незаконна дейност са причинени и замърсявания на почвата с нефтени продукти в района около рафинерията.

При извършените претърсвания на 13 адреса на територията на трите областите са открити над 60 000 литра нефтени продукти, множество платежни и счетоводни документи, тефтери, съдържащи данни за покупко-продажбата на горива, мобилен компютър и документи, включително банкови документи за налични суми в особено големи размери, както и пари.

Открити са и цистерни с различна вместимост (общо около 50 000 литра), съдържащи неустановено течно вещество, наподобяващо суров петрол. Цистерните са запечатани от служители на Агенция “Митници”.