Трима души са привлечени като обвиняеми във връзка с разбитата вчера организирана престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари.

Снимка: МВР

Разследвана е дейността на търговски дружества, които са осъществявали вътрешнообщностни придобивания на стоки – месо, от страни-членки на Европейския съюз.

Снимка: МВР

В хода на операцията са извършени претърсвания и изземвания на над 18 адреса и обиски на 9 лица, които първоначално са били задържани в рамките на 24 часа.

Впоследствие трима от тях са привлечени като обвиняеми – собственикът на фирмата Р.Т. и двамата му служители -  В.М. и М.М.

Като финансист на групата В.М. е обезпечавал интернет банкирането и е извършвал финансовите операции, свързани с укриването на придобити по престъпен начин финансови средства. М.М. е контролирал кухите търговски дружества, които по документи са осъществявали вътрешно-общностно придобиване на месо.

Той е участвал и в подмяната на документи при преминаването на тировете на границата на страната, с цел да бъде избягван финансов контрол. В негов офис са намерени и иззети печати на чуждестранни търговски дружества, занимаващи се с производство на месо.

При проследяването на шофьора на В.М. са открити около 400 хил. лв. и документи, които рано сутринта той е изнесъл от трезор на банка, след като е разбрал за действията на ГДБОП.

Снимка: МВР

Разпитани са над 20 лица, в хода на извършения оглед на складовата наличност и инвентаризация от контролните органи, е установена липса на стоката. Изяснено е, че тя е реализирана „на черно“ на територията на страната, без да бъдат издавани необходимите счетоводни документи.

По този начин дружествата избягвали плащането на данъчни задължения, изразяващи се в неначисляването на 20% ДДС. Щетите към държавата се изчисляват за над 600 000 лева към момента за данъчен период от шест месеца.