Частен протест е пуснала прокуратурата в Пазарджик срещу част от мотивите на съда, който гледа мерките за неотклонение на задържаните за участие в групата на Ахмед Муса.

В ексклузивно интервю пред Рада Домусчиева, прокурорът по делото съобщи, че разполага с достатъчно данни, че и седмината арестувани при акцията на ДАНС са пропагандирали война.

Към групата са действали и неустановени до момента лица, твърди обвинението по делото. Това означава, че броят на обвиняемите може да се увеличи.

Към всички седмина в ареста може да се повдигне обвинение за пропагандиране на война, което до момента никога не е повдигано у нас.

Наказанието е до 8 години затвор.

Прокурорът по делото е изпратил частен протест до съда, защото според мотивите му засега има данни за това престъпление единствено за Ахмед Муса.

В четвъртък Пловдивският апелативен съд отново ще преценява да остави или не в ареста задържаните.

„Само по отношение на това, което съдът е коментирал, че няма намерени или събрани при 6 от обвиняемите лица, т.е. членовете на групата на Ахмед Муса, няма състав на престъпление по чл. 407 - призоваване към война - аз имам друго становище и мисля да пусна частен протест само в тази част на определението”, обясни Недялка Попова.

С какви доказателства за дейността на нелегалната група ислямисти разполага обвинението и кои са желаещите да развеят черното знаме - гледайте в неделя в bTV Репортерите.