По банкови сметки на петима роми от Долни Дъбник, Плевенско за три години са постъпили 2,5 милиона долара от Палестинска окупирана територия. Парите са изпратени между 2010 г. и 2013 г. от две юридически и петнайсет физически лица, съобщиха от прокуратурата в Плевен.

Трима души са били задържани в петък по обвинение за пране на пари след съвместна операция на ДАНС, МВР и Окръжната прокуратура в Плевен. Разследването на случая е започнало през юни миналата година.

От три адреса, на които се намират недвижими имоти на ромска фамилия, са иззети три луксозни леки автомобила на стойност около 350 000 лв., златни накити и златни монети около три килограма на стойност около 150 000 лв. и пари в брой.

Открити са и писмени доказателства за извършени престъпления - извлечения от банкови документи, договори за покупка и продажба на луксозни автомобили.

Задържаните са пълнолетни, на които ще бъде поискана постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража" като Окръжната прокуратура в Плевен ще им повдигне обвинения за пране на пари и престъпления против данъчната система на Република България.

От полицията ще съобщят повече подробности по случая в събота на пресконференция в 10:30 часа.