Срещу директора на дирекция „Отбранителна аквизиция” в Министерството на отбраната Венислав Цанов е повдигнато обвинение за престъпление по служба, съобщиха от Военнокръжна прокуратура – София.

Цанов е обвинен, че с действията си е ощетил ведомството с 259 773,78 лв. Това е станало чрез обществена поръчка за доставка на облекло за военнослужещите. Цанов не е изпълнил служебните си задължения и не е издал решение за обявяване на класирането на участниците.

Освен това, не сключил споразумение с класирания от комисията на първо място участник, който предложил най-ниска цена. Вместо това, контрактът бил сключен с друг участник в процедурата.

Цанов е с мярка за неотклонение „Парична гаранция” в размер на 5000 лв.

Името му е свързано и с друг скандал в МО, за който ви разказахме в bTV Репортерите. Става въпрос за доставката на негодни немски парашути за специалните части. Стана ясно, че първоначално е била спряна от министъра на отбраната заради очаквано дарение на екипировка от САЩ, но след това Цанов е разписал контракта.

Освен това се разбра, че той е бил в управлението на частна фирма и докато е бил държавен служител.

Създаването на дирекция "Отбранителна аквизиция", в която се концентрират обществените поръчки на МО и избора на Цанов за ръководител също произведе напрежение, като се появиха информации, че зам.-министърът Орхан Исмаилов е бил готов да подаде оставка в знак на несъгласие с рокадата.