МВР има основателни подозрения, че хората, свързани с акцията "Кокаинови крале", имат връзка с кокаина, задържан във Франция. Това каза министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев, след като беше изслушан от парламентарната вътрешна комисия.

Акцията "Кокаинови крале" беше реализирана по време на предишното ръководството на МВР, като сред основните заподозрени беше посочен Евелин Банев-Брендо.

На 21 февруари при полицейска операция във Франция бяха задържани 1400 кг. кокаин. Двама българи също бяха закопчани в рамките на международното разследване.

Днес Йовчев отказа да отговори на въпроса дали Брендо е свързан по някакъв начин с общинаря от ГЕРБ Орлин Алексиев, чиято автокъща бе обискирана от полицията.

„Разработката, която е водена срещу Орлин Алексиев, по никакъв начин няма касателство към този случай с кокаина”, заяви вътрешният министър. По думите му течът на информация за изтеклата справка за подслушване на телефонни разговори на Орлин Алексиев е от МВР.

Йовчев не обясни за какво е била разработката, която е водена срещу Алексиев. „Това е съвсем отделен случай. От ДАНС е изискана информация дали разполагат с някаква информация за въпросното лице и те са предоставили тази справка. Лицата, които са посочени в тази справка, по никакъв начин не могат и не биват да се свързват с разработката, която реализирахме по кокаина”, добави Йовчев.

На въпрос дали участници от българския отбор в рали „Дакар” имат общо с "кокаиновия" случай, Йовчев каза: „Водят се досъдебни производства. Не бива да се споделя тази информация. Не само че се води досъдебно производство, не само че е класифицирана информация. Към момента това е оперативна информация, а не категорични доказателства за каквото и да било”.

При акцията от февруари стана ясно, че кокаинът се прекарвал в коли от рали „Дакар” през френското пристанище в Хавър.
 
„Имало е политически чадър над лица, свързани с „Кокаиновите крале”. Това каза председателят на вътрешната парламентарна комисия Атанас Мерджанов. Той отказа да посочи имена, но заяви, че по отношение на твърденията на едно тях, че ще го даде под съд, Мерджанов е спокоен, тъй като твърденията му „практически се потвърдиха”.

Мержданов определи това като "особено смущаващо", тъй като е имало конкретни данни и информация. Председателят на вътрешната комисия каза, че предстои подписване на споразумение между България, Франция и Испания за допълнителни действия по задържаната пратка и свързаните с нея лица на територията на трите държави. Той каза, че българските лица, свързани с тази пратка, не са задържани до този момент.