Ден, след като прокуратурата отмени делото срещу кмета на Кърджали Хасан Азис, заведено заради финансова измама по проекта „Водно огледало”, той отново се оказа изправен на съдебната скамейка. Причината - Административният съд в града даде ход на делото, образувано по жалба на областния управител Иванка Таушанова срещу неоснователно бездействие от страна на градоначалника.

В края на февруари Таушанова поиска от Хасан Азис да предостави всички документи, свързани с ремонта на Въжения мост над река Арда - включително искане за финансиране от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС, решение на комисията, както и всички документи за извършване на дейността и разходите по нея. В установения 14-дневен срок обаче общината не е изпратила досието на обекта, което е наложило да бъде потърсена намесата на съда, посочват от областната администрация.

През 2008 г. Междуведомствената комисия е отпуснала на община Кърджали средства в размер на почти 1 милион лева за възстановяване и укрепване на пешеходния мост над река Арда. Съгласно закона областните управители упражняват контрол по изпълнението на решенията на комисията и разхода на предоставените от нея държавни средства.

Общините от своя страна са длъжни да съставят досие на всяка финансирана от комисията дейност. „За жалост опитите ни да получим информация за обекта срещнаха мълчаливия отказ на кмета”, коментира Таушанова. По думите й, това е поредният пример за липса на публичност и прозрачност в делата на местната власт в Кърджали, което блокира работата на институциите и накърнява интересите на гражданите.