Множеството арести на служители на автомобилната администрация от вчера вечерта вероятно ще се превърнат в повторение на аналогичната акция от Варна преди месеци и заподозрените за „търговия” с шофьорски изпити ще бъдат освободени. Това коментира в студиото на „Тази сутрин” председателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов.

„Надали става дума за схема. Колегите, които се занимават с изпити в момента в по-голямата си част са пред пенсия, надали биха рискували. Те са под натиск от ниското заплащане и нелоялните фирми, които стигнаха до физическа разправа с някои от тях”, посочи той.

Според него поводът за арестите може да се търси в бездействието на Изпълнителна дирекция „Автомобилна администрация”, чиито шефове били напълно наясно със ситуацията в момента. Така от септември имало работна група за промяна на методиката за шофьорските изпити без никакви конкретни резултати – въпреки множеството предложения на авто инструкторите.

Не само това, но според Йонко Иванов броени дни след един от разговорите му с шефа на ДАИ била въведена промяна в изпита за С+Е категория, „след която с едно намигване една сума отива в джобовете на едни хора”.

Той припомни и показаните от bTV „клиники” за купуване на книжки – учебни центрове, в които не се спазват правилата. По думите му некоректните фирми продължават да функционират и до момента. Затова и се случвало хора с над 90 точки на теоретичния изпит да не познават знаците на практическия, а от ръководството на ДАИ да излизат с позицията, че е възможно между двете явявания курсистът да е забравил наученото.

Всичко това обаче се променило с въвеждането на т.нар бели стаи извън учебните центрове, където вече се решават листовките. „Има отпор срещу тези бели стаи, бръкна се в един страшно голям бизнес”, заяви Йонко Иванов.

Той изрази надежда, че вчерашните арести няма да провалят изпитния ден на стотици кандидат-шофьори.