Босът на "Литекс" Гриша Ганчев бе обвинен като лидер на организираната престъпна група за данъчни измами, в която участва и синът му Данаил, съобщиха от спецпрокуратурата.

Освен това ловешкият бизнесмен е обвинен за закана за убийство чрез трето лице по телефона, добавиха от МВР. bTV научи, че обект на заплахата е бил шефът на НАП Красимир Стефанов.

На Ганчев му е взета мярка за неотклонение парична гаранция от половин милион лева и му е наложена забрана да напуска страната. Мярката е съобразена от наблюдаващия прокурор със здравословното и имотното състояние на обвиняемия, пише в съобщението на прокуратурата.

Това е най-голямата парична гаранция, налагана до момента в България. Досегашният рекорд се държеше от бизнесмена Христо Ковачки, на когото първоначално бе взета гаранция от 300 000 лева по делото за неплатени данъци. Телефонът на Гриша Ганчев е изключен и бизнесменът не бе открит за коментар.

Преди около 20 дни МВР и НАП се похвалиха с операцията за данъчни измами, която носеше „сладкото” име „Захар”. Тогава по подозрения в укриване на ДДС бяха подложени на масови проверки близо 20 фирми. Започвайки да вдига завесата, финансовият министър Симеон Дянков обяви, че е замесен голям бизнесмен от Северна България, без да назовава име. Погледите бяха насочени директно към Гриша Ганчев, който призна, че проверката е включила и него. Тогава Ганчев уверено заяви, че неговата фирма на прави далавери с ДДС.

Часове по-късно обаче стана ясно, че шестима души са арестувани заради „сладката афера”, сред които и синът на Ганчев – Данаил, който се води един от тримата изпълнителни директори на компанията на баща си.

Не Ганчев – младши обаче бе посочен като организатор на престъпната група. В това поле прокуратурата „записа” името на Милко Талев. Той посредничил между "Литекс Комерс" и купувачите на захар, като осигурявал и транспорта на стоката, без спедиторската услуга да се осчетоводява. Парите по сделките са плащани по банков път, но по сметка на фирма в несъстоятелност. След това сумите са теглени и носени в брой в офиса на "Литекс". На месец доставките на захар по схемата били 12, а се фактурирали 1-2.

Две седмици след шумния арест Специализираният апелативен съд остави сина на Ганчев и още четирима души постоянно в ареста. Данаил Ганчев, Милко Талев, Ивайло Талев, Тодор Симеонов, Милко Димитров и Камелия Мирчева са обвинени в укриване на данъци в големи размери. Прокуратурата твърди, че групата е нанесла щети на държавата за около 200 000 лева.