Специализираният наказателен съд призна Гриша Ганчев за невинен по т.нар „захарно“ дело за данъчни престъпления, съобщава правният сайт lex.bg.

Бизнесменът и още деветима отговаряха заради продажба на захар без фактури за над 700 000 лв. Според прокуратурата Ганчев е бил ръководител на организираната престъплна група с участието на ръководители на „Литекс Комерс“. В крайна сметка присъда, и то – условна, получи само един от тях.

Председателят на състава Лилия Георгиева е подписала решението с особено мнение.

Ганчев беше обвинен и за закана за убийство на бившия шеф на НАП Красимир Стефанов. Последният обаче отрече да се е почувствал заплашен и отказа да бъде конституиран като страна по делото.

Разследването започна още през пролетта на 2012 г., когато синът на Ганчев и още няколко души бяха арестувани, но в следващите две години така и не стигна до съд. Обвинителен акт беше внесен едва след като обвиняемите поискаха делото или да бъде прекратено, или да влезе в съда.

Днешната оправдателна присъда не е окончателна и прокуратурата може да я протестира пред Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС).

Спецпрокуратурата съди Ганчев и по второ дело, което отново е за данъчни престъпления при търговия със захар.