Употребата на дрога от деца се увеличава. Това сочи анализ на Българското либертарианско общество. От организацията упрекнаха полицията, че вместо дилърите, залавя потребители с малки количества.

Наркополитиката на държавата ни произвежда повече употребяващи деца, които посягат към опасните дизайнерски днаркотици, смятат от БЛО.

Организацията е направила анализ на базата на данни от различни институции за последните 8 години. Според него 72 процента от делата са за притежание на канабис. По думите им в повечето случай става дума минимално количество. Хероин присъства в 13 процента от делата, амфетамини – в 9 на сто.

„МВР работи ефективно в залавянето на хора които имат притежават количества за лична употреба, не и където трябва следователска работа в процес”, смята Димитър Карагегов.

Вътрешният министър Валентин Радев заяви, че ще провери изнесените от организацията данни: „Моля такива организации да дойдат при министъра, да ми го разкажат, така казано, защо го правят? Да ме сезират, ще направя проверка, не вярвам, че е така… Ще направят проверка, не съм удовлетворен . Аз съм нов министър, да заповядат, ще го обсъдим”.

От БЛО обаче твърдят, че всички врати за тях остават затворени.