Престрелката в курорта Слънчев бряг на 8 юни е предизвикана от спор за територия, която е източник на солидни доходи от престъпна дейност. Това обяви в Бургас главният прокурор Сотир Цацаров. По този начин той тотално опроверга тиражираната от премиера, вътрешния министър и главния секретар на МВР версия, че силовият бос Митьо Очите е пострадал при свада за паркомясто.

В ъндърграунда по морето веднага след инцидента се появиха версии за рекет и битка на наркоразпространители. Управляващите и МВР обаче бяха категорични, че скандалът е битов.

„Пресата въведе сполучливото определено „наркомясто”. Този спор за територия в крайна сметка е намерил някакъв опит за решение в инцидента на 8 юни”, каза обвинител №1.

На журналистически въпрос дали разследващият полицай от РПУ "Слънчев бряг" Иван Христов е имал контакти с Димитър Желязков - Очите, Цацаров каза, че въпросният полицай е в болнични и не е задържан, като работата му се проверява от софийски прокурори.

"Едно заведение, не мога да кажа, че е негова собственост, е било обект на засилена данъчна проверка от органите на НАП. Подобен начин на работа, подобен начин на демонстрация на служител от съдебната власт е недопустим. След като е бил толериран толкова време на местно ниво, ясно показваме, че няма да го толерираме", каза Цацаров.

Взето е решение неговият щат в РПУ "Слънчев бряг" да бъде закрит. Има и издадена заповед за това от директора на ОД на МВР-Бургас комисар Калоян Калоянов. Полицейският служител Иван Христов ще бъде преместен на работа в Бургас.

Цацаров информира, че във връзка със стрелбата в курорта "Слънчев бряг" са разпитани 84 свидетели, извършени са 8 обиска, 7 претърсвания и изземвания, назначените експертизи са 37, за кратък срок са изготвени 6 от тях.

Снимка: bTV

Главният прокурор даде допълнителна информация за новите двама обвинени за стрелбата - Георги Иванчев от Дупница и Радослав Димитров от Плевен. Техни изстрели са попаднали в тялото на Димитър Желязков.

Към момента няма задържани лица от групата на Димитър Желязков - Очите.

  • Божо Кравата: Аз съм само лидер на група в кухнята на ресторант
  • Издирваният от "Интерпол" Божо Кравата се предаде на полицията
  • Стрелбата по Митьо Очите: „Произвежда” ли полицията свидетели по случая?
  • Адвокатите на Митьо Очите: Това си е било чисто клане, чиста екзекуция (ВИДЕО)
  • Пиян опита среднощно свиждане с Митьо Очите
  • Разследват дъщерята и бъдещия зет на Димитър Желязков-Очите
  • Следователят Иван Христов: Нямам взаимоотношения с Митьо Очите, не съм вземал пари от него
  • Заплахи и напрежение в Слънчев бряг месец след стрелбата по Митьо Очите
  • Как се пренареждат позициите след стрелбата по Митьо Очите?
  • Кой е следователят Христо Иванов и шеф ли е на Митьо Очите