Пловдивският окръжен съд наложи осем години затвор на охранителя Георги Енев за кражбата на близо 1,5 млн. лева от инкасо автомобил. Обвинението първоначално пожела 20 г. зад решетките, а обирджията се призна за виновен.

Наказанието на охранителя ще бъде при първоначален строг режим и ще се приспадне една година, която той е прекарал в следствения арест. Съдът конфискува един мотор на Георги Енев и му забрани да заема отговорна длъжност, да охранява пари и ценни предмети.

Според прокурора смекчаващи обстоятелства по делото може да е само чистото съдебно минало на Енев.

Според експертизите и разпитаните 39 свидетели категорично се доказва, че Енев е извършител на престъплението. Това, което с категоричност е доказано и описано в обвинителния акт е само начинът, по който е извършено престъплението.

След признанието, присъдата му ще бъде намалена с една трета. До днес Георги Енев мълчеше за обира, отказваше да говори и пред разследващите. След започналото международно издирване непосредствено след обира, Енев сам се предаде на полицията.

И до момента не е известно къде са откраднатите пари. Делото срещу бившия охранител започна тази сутрин в Окръжния съд в Пловдив, обвинението срещу него е за длъжностно присвояване в особено големи размери. Предвиденото от закона наказание е от 10 до 20 години затвор.