Кражбата на цифрова идентичност става все по-доходен и все по-лесен бизнес, предупреждават експерти по информационна сигурност. Според тях престъпленията зачестяват през летните месеци.

Лили Лучкова е една от многото жертви на кибер престъплени. Неотдавна ѝ е отнет профила във "Фейсбук" и тя не може да си върне контрола над него.

"Профилът ми беше откраднат през мейла. Първо хакнаха него", разказва тя. Споредля, че първо ѝ хакнали мейла, а от там и профила в социалната мрежа.

"Откраднаха ми личността, започнаха да пращат нецензурни съобщения... Имам и приятели и хора, с които работя – имах страница вързана за този акаунт с моята дейност и я загубих и нея", допълва Лучкова.

Експерти коментират, че пробивът най-често се случва през лятото, когато хората пътуват и по-често използват безжичен интернет без парола. Оттам кражбата на цифровата самоличност става лесно.

По думите на експерта по информационна сигурност Ясен Танев атаките стават чрез инсталацията на програма за подслушване на безжичната мрежа.

"Другият вариант е да се създаде собствена безжична мрежа с атрактивно име или дори с името на хотел, но незащитена, за да се налепят хората... Скрива се някъде малкото устройство и на края на деня информацията е създадена", обяснява той.

По този начин пада цената на данните.

Според Танев цената за кражба на цифрова идентичност през 2013 г. е била над 30 долара, а сега е 20. В същото време за физически документи е съответно 3500 и 7000 долара.

"Така е ясно защо са се насочили за кражби на цифрова идентичност... Не използвайте незащитени мрежи когато предавае важна за вас информация в некриптиран вид", подчертава експертът.

Според него със същата лекота, с която могат да откраднат парола за "Фейсбук", хакерите могат да похитят и нечия парола, и потребителско име за онлайн платежната система "Пей пал", например. От нея могат да се преведат пари от кредитна карта или да се пазарува онлайн.

Лучкова разказва, че в нейния случай хакерът е българин и дори имейлът, с който е заменил нейния е български.

Снимка: btvnovinite.bg

Eкспертите съветват през летните месеци да се оглеждаме да не ни снима камера или да не ни наблюдават, когато въвеждаме паролите си.

Освен това да ги сменяме често, както и веднага да уведомим контактите си, ако сме станали жертва на киберпрестъпление.